Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Επιμνημόσυνη δέηση για τον Καπετάν Κωνσταντή “Φώκο” Λαχανά.



Επιμνημόσυνη δέηση για τον Καπετάν Κωνσταντή “Φώκο” Λαχανά.
Συγχαρητήρια στον πρόεδρο κ. Φραντζή Εμμανουήλ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου «Καπετάν Λαχανάς», που για
ακόμα μια χρονιά και με μεγάλη επιτυχία! με παρόντες την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Νησιού, την Εκκλησία, τα Σώματα Ασφαλείας του Νομού και πλήθος κόσμου, πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή 30 Απριλίου 2017 το πρωί στις 11:00 ώρα επιμνημόσυνη δέηση για τον Καπετάν Κωνσταντή “Φώκο” Λαχανά, στον ανδριάντα του, στο Πηγαδάκι, στο Άνω Βαθύ όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τους: Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτριο Σεβαστάκη, Δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νικόλαο Κατρακάζο, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου "Ο Καπετάν Λαχανάς" κ. Φρατζή Εμμανουήλ και τους συγγενείς του αγωνιστή Κωνσταντίνου Φώκου (Καπετάν Λαχανάς).
Εκφωνήθηκε το ιστορικό της ημέρας  από την φιλόλογο καθηγήτρια κ. Κάτια Καλυβά.
Την όλη εκδήλωση συνόδευσε με τους υπέροχους ήχους της η φιλαρμονική Σάμου “ΒΑΘΥΛΛΟΣ’’. 

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ο πρόεδρος κ. Φραντζής Εμμανουήλ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου «Καπετάν Λαχανάς», παρέθεσαν καφέ και εδέσματα στο μαγαζί της κ. Ουρανίας, δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος.



Εκφωνήθηκε το ιστορικό της ημέρας  από την φιλόλογο καθηγήτρια κ. Κάτια Καλυβά.

Ο Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Σαμιακής εξέγερσης ενάντια στον τουρκικό ζυγό και από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς αρχηγούς της επανάστασης του 1821.
Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Κωνσταντίνος Φώκος και γεννήθηκε στο Άνω Βαθύ της Σάμου το 1769. Γονείς του ήταν ο Γεώργιος Φώκος και η Κυριακή Γιακουμή. Από μικρή ηλικία υιοθετήθηκε από τον θείο του Γιακουμή που ήταν άκληρος. Το «Λαχανάς» ήταν παρατσούκλι, αλλά επικράτησε του πραγματικού επωνύμου. Ο Κωνσταντής Λαχανάς από μικρή ηλικία, όπως και πολλοί άλλοι Σαμιώτες, ασχολήθηκε με τη θάλασσα και έγινε πλοίαρχος (από όπου και προέρχεται η προσφώνηση καπετάν – καπετάνιος), ταξιδεύοντας αρχικά κοντά στην γενέτειρα του, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αργότερα τα ταξίδια του έφτασαν μέχρι τη Συρία, τη Βόρειο Αφρική, τον Εύξεινο Πόντο και την Ιταλία.
Τον Φεβρουάριο του 1819, ο Κωνσταντής Λαχανάς μυήθηκε από τον Γεράσιμο Σβορώνο στη Φιλική Εταιρεία. Όταν κηρύχτηκε η επανάσταση του 1821, ο Καπετάν Κωνσταντής υπήρξε ο πρώτος που στις 18 Απριλίου 1821 κήρυξε την επανάσταση στην Σάμο υψώνοντας τη σημαία της επανάστασης (μια σημαία γαλάζια με σταυρό άσπρο στη μέση και γύρω του τις λέξεις «ελευθερία ή θάνατος») στη θέση Πηγαδάκι του Άνω Βαθέως, χτυπώντας τις καμπάνες και καλώντας όλους τους Σάμιους να αγωνισθούν υπέρ της απελευθέρωσης της πατρίδας.
Στα τέλη του Απριλίου 1821, έφτασε στη Σάμο και ο Λυκούργος Λογοθέτης, ο οποίος κήρυξε την ανεξαρτησία της Σάμου και ανέλαβε τη γενική αρχηγία του αγώνα στο νησί θέτοντας σε εφαρμογή το τοπικό πολίτευμα, τον «Στρατοπολιτικό οργανισμό της νήσου Σάμου».
Ο Λυκούργος Λογοθέτης οργάνωσε την άμυνα του νησιού συγκροτώντας τέσσερις χιλιαρχίες, διορίζοντας χιλίαρχο τον Κωνσταντή Λαχανά σε μία από αυτές.
Υπό την ιδιότητά του αυτή υπεράσπισε το νησί και στις τρεις μεγάλες επιθέσεις που επιχείρησε ο τουρκικός στόλος το 1821, 1824, 1826 εναντίον της Σάμου.
Τον Ιούλιο του 1821 ο Λαχανάς εξασφάλισε την άμυνα των ανατολικών παραλίων και του λιμανιού του Βαθιού.
Μετά την απόκρουση των Τούρκων επικεφαλής μικρού σώματος έβγαλε από τα βυθισμένα στη θάλασσα εχθρικά πλοία 33 τηλεβόλα, τα οποία μετέφερε στη Σάμο για την ενίσχυση της άμυνάς της. Στη συνέχεια εκστράτευσε με άλλους 300 Σαμιώτες στη Μικρά Ασία όπου μετά από μάχες, λαφυραγώγησε τα τουρκικά παράλια απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο τουρκικής επίθεσης κατά της Σάμου.

Παρότι μεσολάβησαν πολλά και το 1834 εξορίστηκε από τη Σάμο, για να καταλήξει στη Χαλκίδα, όπου και εγκαταστάθηκε, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τους αγώνες του Κωνσταντή Λαχανά τον τίμησε με το βαθμό του Ταγματάρχη της Εθνοφυλακής (Βασιλικό Διάταγμα 20/1834) και του απενεμήθησαν ο Αργυρός Σταυρός του Αγώνος και ο Χρυσός Σταυρός των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος.
Με τον θάνατο του στις 19 Δεκεμβρίου 1842, η ελληνική κυβέρνηση τον κήδεψε δημοσία δαπάνη και η γενέτειρα του, το Βαθύ της Σάμου, τιμώντας τον, τοποθέτησε στη θέση Πηγαδάκι την προτομή του. Παράλληλα το χωριό του Κιλκίς Λαχανάς, έλαβε το όνομα του.
Ο γιος του Γεώργιος Λαχανάς, στην κατοχή του οποίου περιήλθαν τα άρματα του πατέρα του, το σπαθί του Νικοτσάρα και άλλα πολεμικά κειμήλια, τα παρέδωσε στην Ελληνική Κυβέρνηση και εκτίθενται στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο.

 Την όλη εκδήλωση συνόδευσε με τους υπέροχους ήχους της η φιλαρμονική Σάμου “ΒΑΘΥΛΛΟΣ’’.

 Εκφωνήθηκε το ιστορικό της ημέρας  από την φιλόλογο καθηγήτρια 
κ. Κάτια Καλυβά.

 Εκφωνήθηκε το ιστορικό της ημέρας  από την φιλόλογο καθηγήτρια κ. Κάτια Καλυβά.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.