Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την προβολή και τα αποτελέσματα του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΝ» με θέμα την «Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο».

                                                                                           
     ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                 Σάμος, 30 Οκτώβριου 2015   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ
Ταχ. Δ/νση     : Δερβενακίων 1                                      ΠΡΟΣ: ΜΜΕ 
Ταχ. Κώδ.      : 83 100                                                          
Τηλέφωνο      : 22733 50401                                          
FAX                : 22733 50412                                      
Ε-mail             : ganti@samos.pvaigaiou.gov.gr        


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Πραγματοποιήθηκε χθες 29 Οκτωβρίου στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ημερίδα για την προβολή και τα αποτελέσματα του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΝ» με θέμα την  «Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο». Σας κοινοποιούμε την εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και την δήλωση που έκανε με την ευκαιρία της εκδήλωσης: «Το «ΕΝΕΡΓΕΙΝ» συνέβαλε στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι Εθνικός Φορέας για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών, της Ορθολογικής Χρήσης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Βοηθηθήκαμε στην μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε να υλοποιήσουμε στη Σάμο δύο επιδεικτικά έργα. Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου είναι ήδη έτοιμη με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, να αναζητήσει και να συμβληθεί με άλλους φορείς, προκειμένου να υλοποιήσουμε στα νησιά μας  μελλοντικές δράσεις που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να διασφαλίσουμε το φυσικό περιβάλλον στο οποίο διαβιώνουμε όλοι μας.».  


Κυρίες και κύριοι
  Καλωσορίζω στη Σάμο τα στελέχη και τους συνεργάτες του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που θα μας παρουσιάσουν απόψε τα αποτελέσματα ενός έργου, από τα τελευταία που εντάχθηκε και εκτελέσθηκε στο τέλος  του διασυνοριακού Προγράμματος  «Ελλάδα – Κύπρος» της περιόδου 2007 -2013.
  Το έργο με τον διακριτό τίτλο «ΕΝΕΡΓΕΙΝ» αναφέρεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνάφεια με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Προωθεί  νέες εφαρμογές  με σκοπό την διάδοση στο ευρύ κοινωνικό σύνολο την χρήση τους , ούτως ώστε  οι συμπολίτες  μας  να εξοικειωθούν με αυτές τις νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να κατανοήσουν παράλληλα το νόημα του  περιορισμού  της  κοστοβόρας ενεργειακής κατανάλωσης. του έως σήμερα σύγχρονου τρόπου ζωής μας.
  Το έργο κατατάσσεται στην κατηγορία έργων Περιβάλλοντος και είναι συνέχεια των προγραμμάτων  τέτοιου είδους, που υλοποίησε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας μας, με την συνέργεια  των Επιμελητηρίων και άλλων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας.. 
  Στο νησί μας εκτελέστηκαν δύο παράλληλές δράσεις  προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, που αφορούν την χρήση φωτοβολταϊκων πάνελ για  των φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων του Διοικητηρίου της ΠΕ Σάμου  και η τοποθέτηση αυτόνομων ιστών συλλογής και απόδοσης νυχτερινού φωτισμού του δρόμου προς το Ευπαλίνειο Όρυγμα, στον αρχαιολογικό χώρο του  Πυθαγόρειου.  
  Σήμερα στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ οι ανάγκες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην ενέργεια, αφορούν στην απαίτηση αύξησης της ελκυστικότητας των νησιών για προώθηση επενδύσεων και ανάπτυξη αποδοτικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, χωρίς προβλήματα ενεργειακών ελλείψεων. Παράλληλα αποβλέπουμε  στην απαίτηση συμβολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων για την “Ευρώπη 2020”  που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
   Μεταξύ των αναγκών και στόχων που πρέπει να καλυφθούν στον τομέα της ενέργειας είναι:
• Κάλυψη της ζήτησης σε ενέργεια, κυρίως με μείωση της κατανάλωσης (εξοικονόμηση ενέργειας) και  με την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων & των συστημάτων θέρμανσης & ψύξης.
• Ενεργειακή επάρκεια και  σταθερότητα προσφοράς όλο το έτος.
• Ενσωμάτωση συστημάτων ΑΠΕ, χαμηλής ισχύος για την παραγωγή ενέργειας (σημειακές παρεμβάσεις).
• Βελτίωση / εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς & διανομής.
• Συμμετοχή όλων των φορέων και  των πολιτών στη προσπάθεια μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
   Κυρίες και κύριοι,
Θεωρώ ότι η σημερινή ημερίδα στα πλαίσια του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΝ», με την παρουσίαση των δράσεων στις επιμέρους γεωγραφικές χωρικές ενότητες των νησιών μας, αποτελεί τον πρόδρομο για την υλοποίηση και κατάκτηση των προαναφερόμενων στόχων που ανέφερα, ώστε η Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αναδειχθεί σε στυλοβάτη της προώθησης νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος στα νησιά μας..
 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και καλωσορίζω και πάλι τους εκτός Σάμου συμμετέχοντες.
Ο Αντιπερειφερειάρχης Σάμου
Νικόλαος Κατρακάζος


                                         ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.